Twee lavafilters onder een houten terras

Twee lavafilters onder een houten terras

Compactsystemen

Toen we in 1994 begonnen te werken met (beluchte) compactsystemen bleken er al snel een aantal nadelen aan verbonden te zijn die specifiek zijn voor beluchte systemen (onregelmatige werking, veel onderhoud en opvolging nodig, onvoldoende nitrificatie, gemakkelijk geurproblemen, kan moeilijk overweg met onregelmatige belasting). We hebben toen een alternatief gevonden in de lavafilters. Eigenlijk helemaal niets nieuws want die bestaan al veel langer maar ze zijn wat in onbruik geraakt omdat ze moeilijker te prefabriceren zijn (te zwaar).

Onze lavafilters hebben de beste prijs/kwaliteit verhouding van alle zuiveringssystemen (die wij kennen) op de markt in de range van 20 tot meer dan 1000 ie.

Een lavafilter kan niet onder klinkers weggestopt worden maar wel onder een houten terras waardoor het even gemakkelijk te integreren is als een belucht systeem (zie foto). Onze lavafilters kunnen ook beplant worden met een ruime keuze aan moeras– en tuinplanten zodat ze ongemerkt opgaan in de beplanting bij woningen of bedrijven. Eén van onze klanten maakte er een keientuin met een minifontein van bij zijn terras.

voorbeeld van een comepactsysteem
 

Het systeem werkt geluidloos en reukloos.

De lavafilters vergen geen verval en kunnen eenvoudig ingepast worden in bestaande afvoerleidingen wat bij verbouwingen een groot voordeel is.

De grotere installaties kunnen op maat ter plaatse gemaakt worden.

We hebben ook 2 prefab standaardconcepten:

  • Een betonnen inkuiping van 13 m³ voor 20 ie. Deze neemt slechts 6 m² in (incl pompput en nabezinker, excl septiek) en is daarmee wellicht de meest compacte waterzuivering van die capaciteit op de markt.
  • Een PE inkuiping van 12 m³ voor 25 ie met een oppervlakte van 12 m². Deze is iets groter maar zit minder diep ingegraven.
  • Voor de particuliere markt is er ook een supercompacte ondergrondse lavafilter mogelijk in één kuip (incl pompput en nabezinker, excl septiek). Deze is veel compacter dan de klassieke beluchte systemen en werkt veel stabieler.

Bekijk hier voorbeeldprojecten van onze compactsystemen »